Verighete


Verighetele și schimbul de verighete simbolizează dorințele serioase și sincere ale a doi oameni de a aparține unul altuia pe viață. Logodna și verighetele sunt o tradiție care a venit din timpuri imemoriale. Multe națiuni au folosit ritualul schimbului de logodnă și verighete pentru a dovedi toată sinceritatea și deschiderea sentimentelor care au apărut.

Nu este stabilit cu exactitate cu cât timp în urmă au apărut inelele, dar apariția lor este cu siguranță legată de Egiptul Antic. Din cele mai vechi timpuri, egiptenii foloseau o fâșie de aur închisă într-un cerc, pe care o puneau pe degetul mijlociu. Se credea că artera de la degetul mijlociu merge până la inimă, adică era un simbol al iubirii eterne și adevărate a două inimi.

Ritul logodnei a apărut pentru prima dată la romani. Mirele le-a oferit părinților miresei un simplu inel metalic ca simbol al angajamentului și al capacității de a susține mireasa. La acea vreme, căsătoriile se făceau pe bază de contract.

Inițial, ceremonia de logodnă era mai importantă decât nunta în sine, care era considerată o simplă finalizare a unei logodne cu succes. Mult mai târziu, în timpul creștinismului, inelul a devenit parte a ceremoniei de nuntă. Dar acest lucru nu s-a întâmplat imediat. Abia la sfârșitul secolului al II-lea d.Hr. e. cuplul a început să facă schimb de inele de bronz în timpul logodnei lor. În secolul al III-lea d.Hr. e. verighetele de aur au început să fie folosite, iar în secolul al IV-lea au fost schimbate pentru prima dată la ceremoniile de căsătorie.

Pentru ortodocși, verigheta era purtată pe degetul inelar al mâinii drepte, pentru catolici - pe stânga. Se credea că acest deget are o venă de iubire care duce direct la inimă. De-a lungul timpului, această credință a devenit o tradiție recunoscută universal.

În Rus', verighetele erau puse cu mult înainte de nuntă pentru miri, uneori chiar din copilărie. După ce părinții au discutat și au recunoscut unirea tinerilor. Fata a purtat un inel de aur, semn de puritate, băiatul a purtat unul de argint, subliniindu-i puterea.